Ovelablogi avattu!

Blogin sisältö tulee olemaan mm. uutiskommentointia, oppaita, videoita, mielipiteitä, kuulumisia, ideoita, niksejä ja arvosteluita.

6.03.2010

Opas - Kiljun valmistus!

Haluaisin kertoa teille kaikille kiljun keitosta ja asiaa siihen liittyen. Monet luulevat että juomalla on jotain laksatiivisia vaikutuksia tai että siitä voisi tulla sokeaksi. Asia ei kuitenkaan näin ole sillä vain jos lähtisi kiljua tislaamaan eli pontikkaa tekemään siihen voisi kehittyä tappavia/sokeuttavia määriä metanolia. Muistathan että kiljun keittäminen on laitonta. En ota mitään vastuuta mihin tätä ohjetta käytät. Jotta saat siitä laillista sinun täytyy olla 18vuotta ja lisätä kiljuun hedelmiä jotta siitä tulee kotiviiniä.Jos teet normaalilla hiivalla (kuivahiiva paras) potkua juomastasi löytyy 11%-14% jos taas teet turbohiivalla saat siitä 17% maksimissaan ja puhtaampi maku turbohiivalla. Jotta juomastasi tulisi loistavaa sinun täytyy täyttää/tehdä nämä kohdat:
-Antaa kiljun käydä loppuun asti (hiiva laskeutunut pohjalle ja kilju ei enää sihise).
-Käyttää vesilukkoa tai muuta vastaavaa että ilma ei pääse pulloon mutta pääsee ulos.
-Oikeat suhteet sokerilla ja hiivalla.
-Hyvä kirkastus.
-Juoda kilju muutaman päivän sisällä valmistumisesta koska kilju pilaantuu jos sitä varastoi useita viikkoja.
-Puhtaat käymisastiat.
-Hyvät olosuhteet.

Tarvittavia välineitä.

Kiljun tekeminen vaatii aikaa 1-2½ viikkoa riippuen satsin koosta, mitä hiivaa on käytetty ja kuinka hyvin kirkastaa. Kannattaa myöskin muistaa jos asut vanhempiesi luona, että kilju haisee paljon jos teet ison satsin.2L pullossa käyminen on lähes hajutonta jos käytät ilmalukkoa jonka ohjeet ovat edessäpäin. Jos haluat kokonaan hajuttoman käymisen sinun täytyy käyttää vesilukkoa ja  vesilukkoon aktiivihiiltä ja pulputusta poistamaan saippuapisara.

Ihan aluksi kannattaa valita käymisastia ja putsata se huolella esim.
kuumalla vedellä. Sitten jos teet pullossa voit tehdä helpon ilmalukon polkupyöränventtiilistä ja pullonkorkista. Tämä ratkaisu on helppo ja simppeli. Poraa pullonkorkkii juuri fillarin venttiilin kokoinen reikä ja iske venttiili siihen väärinpäin eli että pullosta pääsee ilma ulos muttei sisään. Lopuksi tiivistä rako vielä liimalla. Huomioi että reiät jotka ovat venttiilin kyljissä jäävät korkin päälle koska muuten ilma ei pääse ulos. Kokeile laittamalla pullon korkki kiinni pulloon ja purista ilmaa ulos pullosta. Ilma tulee ulos pullosta mutta vielä pitäisi testata pääseekö se sisään pulloon. Tee tämä puhaltamalla korkin päälipuolelle ja kokeilemalla falskaako ilma sisään mistään. Noin nyt on ilmalukko valmis ja sen tulisi näyttää tältä:
                                                                                          
Samaa ilmalukkoa voit käyttää jos teet isommassa astiassa mutta liimaa vaan venttiileitä useampia ämpärin/muun asitan kanteen.

Melkein valmista!
Nyt on melkein valmista mutta vielä tarvitaan sokeria ja hiivaa ja mahdolliset mausteet kuten vaikka sitruunaa pullahiivan makua peittämään. Tarvitset vielä:
- n. 3dl- 4dl sokeria.
- kuivahiivaa n. 22g (2 pussia).
- Sitruuna tiivistettä tarpeeksi tai purista oikea sitruuna joukkoon.
- Letkua esim k raudasta ja suodatinpusseja.
 Näillä ainesmäärillä syntyy n 1,5l kiljua 2l pullossa.

Sitten vaan tekemään!
Aluksi ota 2l pullo ja laita sinne vähän yli etiketin (n1.5l) kädenlämpöistä vettä. Sitten kaada sokerit ja hiivat pulloon vaikka suppilon avustuksella. Lisää sitruunaa pari lorausta että se peittää pullahiivan pahaa makua ja tuo kirpeyttä juomaan. Anna kiljun käydä hyvässä huoneenlämpöisessä paikassa (16-25astetta olisi aika sopiva) josta vanhempasi eivät sitä haista jos olet ala-ikäinen. Sekoita sokerit ja hiivat hyvin sekaisin pulloon. Tuo kilju johon on lisätty sitruunaa maistuu vähän valkoviiniltä.

Annetaan käydä!
Sitten Laitetaan kilju hyvään paikkaan ja odotellaan tunti tai pari. Käymisen tulisi alkaa aika pian ja pullosta pitäisi kuulua pientä sihinää jos läheeltä kuuntelee. Kannattaa ottaa jokin rätti kiljupullon alle tai kietoa se siihen koska kilju saattaa kuplia yli (jos näin tapahtuu pese alue huolella ettei se jää haisemaan) jos laittoi liikaa vettä tai käyminen on poikkeuksellisen voimakasta. Nyt annetaan kiljun olla paikoillaan n viikko ja ravistellaan välillä että pohjalle keräytynyt hiiva ja sokeri nousevat vedensekaan uudelleen. Kun pullo ei enää pihise/näytä elonmerkkejä ja hiiva on vajonnut pohjalle ja n viikko tai vähän yli kulunut on aika kirkastaa kiljusi.

Kirkastus lappoamalla ja suodatinpusseilla.
Kirkastus tulee suorittaa huolellisesti jotta kiljussasi ei ole hiivaa joukossa joka saattaa aiheuttaa laksatiivisa vaikutuksia ja sivumakua. Siirrä pullo hyvin rauhallisesti ja heiluttamatta korkealle esim pöydälle. Pitää varoa ettei hiiva nouse pohjasta. Sitten ota toinen pullo jonka laitat lattialle. Laita letkun pää kiljupulloon joka on pöydällä muttei pohjaan asti ettei se raapaise hiivaa ja nosta sitä takaisin pinnalle. Imaise letkun päästä vähän ja anna sen valua lattialla olevaan pulloon. Älä kuitenkaan lappoa kiljua ihan loppuun asti sillä pohjalla on se suurin hiivasakka. Nyt annat kiljun olla rauhassa paikallaan n2pv ja toistat saman uudelleen. Tämän voi toistaa 1-4 kertaa riippuen siitä kuinka kirkasta haluat. Eli kokonaisuudessaan kiljun valmistus vie n2viikkoa jos sen huolella kirkastaa. Nyt kilju on lapottu pariin kertaan ja jos se näyttää hiivaiselta (muista että sitruuna saa sen näyttämään vähän samealta).

Edellisen jälkeen laita suppiloon vaikka 1 tai 2 suodatinpussia ja kaada kiljua hitaasti niiden lävitse toiseen pulloon. Tämä suodattaa kiljusta vielä viimeisetkin hiivat pois ja siitä pitäisi tulla vesikirkasta jos et laittanut sitruunaa.

Loppusanat
Kiljun valmistus on osittain harrastus jolla on humalluttavia vaikutuksia usein. Juothan maltillisesti kiljuasi ja hyvin tapojen mukaan. Jos sinulla on jotakin kysyttävää kannattaa katsoa täältä usein kysytyt kysymykset. Jos asiaasi ei ole listassa katso keskustelualueelta.
 13 kommenttia:

 1. Kitti ohjeesta vaikka nyt vasta luenki.Toi ilmalukko hyvä keksintö!KIITOS

  VastaaPoista
 2. Hyvä ohje kiitos! Toimii!

  VastaaPoista
 3. HUOM: Kiljun valmistaminen on Suomessa laitonta, ellei siihen käymisvaiheessa lisätä riittävästi marjoja, hedelmiä tai viljatuotteita, mikä lakiteknisesti tekee tuotteesta viiniä tai olutta.

  http://appelsiinikilju.toimii.fi/

  VastaaPoista
 4. Itsellä nyt 2l pullossa tulossa satsi, mutta katsotaan onnistuuko kun ekat. Tuli myös huomattua että pulloa ei kannata ravistaa hiivan laiton jälkeen, vaahtoaa aivan pirusti ja vesilukko (muovinen, vedellä täytettävä) meni lähes täyteen vaahtoa eikä siis toiminut kunnolla joten tein pullon korkkiin 2mm reiän joka näyttää toimivan

  VastaaPoista
 5. hyvä ohje kiitos tästä

  VastaaPoista
 6. Onko mahdollista jättää lappoaminen väliin ja kirkastaa pelkästään suodatinpusseja käyttämällä?

  VastaaPoista
 7. Ei. Kokemuksetta sanon, mutta joka tapauksessa, hiiva on niin pientä ettei suodatinpussilla pitäis olla mitään vaikutusta. Lappoamalla vaan!

  VastaaPoista
 8. mulla on kirkkaantunu suodatinpussillaki ja ei oo ollu laksatiivisia vaikutuksia vaikka killittäny 3 litraa illassa

  VastaaPoista
 9. Laitoin fun laittia sitruunamehun puolesta ja tuli muute perkeleen hyvää. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista